General information about the Site

This lapidary and jewelry design community forum is dedicated to the novice, more experienced, and expert lapidaries and jewelry designers.

Forum cabochon in the Spotlight

Bob ( bobby1 ) shared this unknown druzy

Forum Jewelry Design in the Spotlight

John shared this beautiful pair of amethyst cufflinks

Forum Jewelry Design in the Spotlight

Mick B shared this stunning opal shell carving

Intarsias / Composites / Bead Making in the Spotlight

Kent shared this really nice Imperial Jasper pendant

Lapidary Related and Forum Member Shop Links

Brian Ababurko Silversmithing Classes / Rock Rollers Club

Dons Lapidary Arts

Idaho Rock Shop

Rare Rocks and Gems

Coyote Rainbow

Lightninghorse

Rocky Treasures

Talking Rocks

Fine Gem Designs

Idaho Rockman

Fine Woodwork and Lapidary

Darkstar Jewelry

DLC Gems

Teton Art Gallery

Art Cut Gems

Woman With A Torch

Lapidary Buy and Sell (Facebook Group)

Lapidary (Facebook Group)

Lapidary Equipment Marketplace (Facebook Group)


Lapidary / Gemstone Community Forum
April 24, 2019, 12:28:39 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home Help Search Login Register  

Update: bought a Lortone ST-10 (or LS-10?) slab saw - advice needed!

Pages: 1 2 [3]  All   Go Down
  Print  
Author Topic: Update: bought a Lortone ST-10 (or LS-10?) slab saw - advice needed!  (Read 891 times)
finegemdesigns
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 444



WWW
« Reply #30 on: March 18, 2015, 05:50:40 pm »

Thank you very much, finegemdesigns for that video!!!!  yes  I do believe that is the issue with my saw right now & I couldn't figure out how, what, when or why to correct it.  Your retrofit should work the same with the LT-10, shouldn't it?

I think it probably would work the same since the units are very similar in design. It's actually rather amazing that these saws work well for decades with this built in issue.
Report Spam   Logged



Talusman
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 417


« Reply #31 on: September 04, 2015, 06:33:47 pm »

Well, After a relocation, new job and unpacking I finally found the time to replace the bearings and rebuild the drive. Been cutting a few small slabs!

One question remains - Does anyone know how to align the rails with the blade? It seems to be a wee bit off - on longer cuts one side of the cut is free and the other will skim the blade. The rails don't seem to be in slotted holes and the arbor just sits in the bearing straps. Ideas?

Thanks!

-Jeremy
Report Spam   Logged
finegemdesigns
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 444



WWW
« Reply #32 on: September 04, 2015, 11:03:03 pm »

I've usually found it's easier to adjust from the blade side rather than the vise/rails side for parallel.
Unless of course your rails are horribly off center.

There are a couple of methods. You need to loosen the bolts on the arbor brackets slightly to adjust the blade position. Then if you are an engineer type and have a dial indicator




you can clamp it in the vise and use it to measure the runout as you push it in and out against the blade.

The other more crude method is to clamp a magic marker pen in the vise with the point out and then brush this in and out so the pen tip just touches the blade surface. This will give you hints on how to adjust your blade angle to parallel.
Report Spam   Logged



Talusman
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 417


« Reply #33 on: September 05, 2015, 05:15:27 am »

Hi, thanks for the advice on adjusting the blades vs rails. I assume by arbor brackets you mean the metal straps that hold the bearings? On this model that's the only thing that holds the arbor in place. I'll have to see if I can find a way to use them to adjust the angle of the arbor.

-Jeremy
Report Spam   Logged
finegemdesigns
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 444



WWW
« Reply #34 on: September 05, 2015, 12:45:21 pm »

Yes that is what I meant. The straps that hold the bearings.
Report Spam   Logged



Talusman
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 417


« Reply #35 on: September 05, 2015, 04:00:15 pm »

Great, thanks for the advice. I'll give it a shot.

-Jeremy
Report Spam   Logged


Pages: 1 2 [3]  All   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Bookmark this site! | Upgrade This Forum
SMF For Free - Create your own Forum | Buy traffic for your forum/website

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy